Ennen kuin ostat kilpikonnan

Koska kilpikonnan ostamisesta ja ostamiseen liittyvistä mietteistä asiat ovat hirmu hajallaan, ne on löydettävissä tältä sivustolta pääpiirteittäin.

Onko kilpikonna hyvä lemmikki minulle?
Kilpikonna ei ole kissa, koira tai kani, joka tyypillisesti sopisi sylilemmikiksi. Lajikohtaisia ja yksilökohtaisia eroavaisuuksia löytyy, mutta tulisi ottaa huomioon etteivät kaikki kilpikonnat pidä jatkuvasta käsittelystä ja että se saattaa olla eläimelle pikemminkin stressaavaa.
Kilpikonna ei ole myöskään kymmenen tai edes kahdenkymmenen vuoden sitoomus, vaan voi olla että kilpikonna elää vielä senkin jälkeen kun kuolo sinut korjaa. Lapsuuteni pihapiirissä elää yhä reilut 50 vuotta vanha testudo hermanni, mutta kyseessä onkin siis maakilpikonna.
Vesikilpikonnat elävät yleisesti jonkin verran lyhyemmän aikaa maakilpikonniin verrattuna, Chinemys reevesii saattaa elää jopa 40+ vuotta.
Onko sinun elämäsi tarpeaksi vakaata, ja oletko valmis sitoutumaan antamaan kilpikonnalle kodin koko sen elinkaareksi?

Aikuinen Chinemys reevesii vaatii vähintään 250litraa vettä akvaarioonsa, mielellään reippaasti sen yli. Tarvikkeet ja niiden huolto tulee pitää ajan tasalla. Ota selville haluamasi kilpikonnan tarpeista ja hoitotavasta. Esimerkiksi Chinemys reevesii on omnivoori joka vauvavaiheessa syö pääasiassa lihaa, ja siihen on asennoiduttava.
Onko sinulla tarjota kilpikonnalle sen vaatimat elinolosuhteet ja hoito?

Kilpikonna ei ole sopiva lemmikki lapselle, joka ei ole tarpeaksi vanha sitoutuakseen kilpikonnan hoitoon. Pienille lapsille kilpikonna on erityisen huono lemmikki, koska kilpikonna saattaa kantaa salmonellaa. Jos kilpikonna saa salmonellatartunnan jostakin elämänsä aikana, on se kantaja todennäköisesti lopun ikäänsä jolloin aina kilpikonnan käsittelyn jälkeen tulisi pestä kädet erittäin huolellisesti eikä päästää sormia suuhun.
Jos lapsi välttämättä haluaa itselleen kilpikonnan, ja huoltajana olisit valmis sallimaan tämän perheenlisäyksen, on parasta jos lapsi kerää esimerkiksi itse vuoden tai kahden kotitöillä rahat kilpikonnaan, tarvikkeisiin ja rahaa mahdollisia lääkärikuluja varten. Lapsen tulisi lukea tänä aikana myös kilpikonnakirjallisuutta itse ja huoltajina teidän tulisi pitää lapselle tenttejä kilpikonnan hoitoon liittyen.
Näin lapsi oppii ymmärtämään kilpikonnan rahallisen arvon, eläimen mukavuusvaatimukset ja lajityypillisen luonteen eikä taustalla ole sen jälkeen enää "haluan koska se on söpö". Jos into lopahtaa kesken, lapsi ei selvästi ole tarpeaksi motivoitunut hoitaakseen kilpikonnaa pitkällä tähtäimellä.

Tiedonkeruu
Valmistaudu siihen, että tiedonkeruu on konnanomistajuuteen kiinteästi liittyvä asia. Sen kerääminen ei lopu ikinä ja tunnollinen konnan omistaja etsii lajistaan aika ajoin aina uutta tietoa. Ota aluksi selville mistä laji on alunperin kotoisin, minkälainen on sen luonnollinen habitaatti ja yleisimmät sairaudet (esim. chinemys reevesii kärsii useita muita lajeja helpommin kilpiongelmista). Kuinka ruokkia kilpikonnaasi oikein jne. Etsimällä etsi juuri sinun haluamastasi lajista tietoa tuoreista, luotettavista lähteistä jotta olet ajan hermolla oikean hoidon suhteen.

Mistä hankin kilpikonnan?
Sen jälkeen, kun olet tullut siihen tulokseen, että kilpikonna on oikea lemmikki sinulle onkin aika kerätä rahat kasaan ja alkaa pohtia mistä hankit kilpikonnasi. Ensikonnaksi paras mahdollinen on yleensä jo aikuinen nopean kasvuvaiheen ohittanut yksilö, eli 6-10+ vuotias. Tällöin hoito ei ole niin pikkutarkkaa kuin vauvakilpikonnan kanssa. Ensikonnan kohdalla on siis hyvä kääntyä esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksen puoleen, jotka vastaanottavat aikuisia kilpikonnia reilusti joka vuosi.
Toinen hyvä paikka jota lähestyä on http://www.kilpikonna.com/ ja tiirailla myyntipalstaa, tai laittaa itse esille ilmoituksen ostoaikeesta.
Vaihtoehtona ovat myös kilpikonnia suomessa kasvattavat tahot sekä luotettavat eläinkauppiaat (jotka ovat melko harvinaisia). Ketjutetuista eläinkaupoista varsinkaan ei kannata kilpikonnaa ostaa, kilpikonnat ovat usein sairaita ja saattavat kuolla sairauden ohelle tulevaan muutos-stressiin kotiin päästyään. Sairaus ei ole aina tavanomaisen lemmikinostajan silmin havaittavissa. Siksi kilpikonna tulisikin mahdollisimman pian kotiintulonsa jälkeen käyttää eläinlääkärin tarkistuksessa.

Ennen kuin kilpikonna saapuu kotiin, tulisi olla lajille sopiva asumus valmiina odottamassa.