Kysymyksiä

Tällä sivulla käyn läpi yleisimpiä kilpikonnan pitämiseen ja hoitoon liittyviä kysymyksiä.

1. Onko vesikilpikonna kallis lemmikki?

Tähän ei ole olemassa lyhyttä vastausta.
Vesikilpikonna hankitaan usein väärin luuloin ja perustein miettimättä asiaa pitemmälle johtuen siitä että vesikilpikonnat ovat hintaluokaltaan huomattavasti halvempia maakilpikonniin nähden (halvin hinta jonka olen nähnyt on 35e/naama), mutta tarvittavan kaluston hintavuus ottaa maakilpikonnan hinnassa nopeasti kiinni.
Pieni noin 5senttimetrin vauvakilpikonna ei vaadi suurta akvaariota ja kasvattamiseen kelpaa jonkin aikaa esimerkiksi 35-50litran muovinen korkeareunainen muuttolaatikko johon varusteet viritetään akvaarion tavoin. Aikuisena yksi chinemys reevesii kuitenkin vaatii vähintään 250litran akvaarion, korostan kuitenkin ettei liian isoa akvaariorakennelmaa voi koskaan tehdä ja 250litraa on yhtä aikuista kohden ehdoton minimivaatimus.
Lämpölamppu, kellukkeet, paistattelupaikka-viritelmä, UVB-valaistus sekä suodatin (voimakas sisäsuodatin pienille kilpikonnille riittää, aikuiselle kannattaa hankkia sisäsuodattimen lisäksi ulkosuodatin jolloin sisäsuodatin toimii apusuodattimena) täräyttävät kilpikonnan hinnan päälle reippaat 200euroa.
Loppupeleissä aikuisen vesikilpikonnan tarvikkeisiin sisältyy siis yli 250litraisen akvaarion (alk.~100e) lisäksi noin jopa yli 300:nkin euron edestä tarvikkeita. Pysyvien tarvikkeiden hankinnan jälkeen käteen jää vielä eläinlääkäritarkastuksen kustannukset (kotiintulotarkastusta suosittelen hyvin lämpimästi koska pienet kilpikonnat tulevat usein epähygieenisistä olosuhteista ja ne on hyvä testata esim.salmonellan varalta) ja ylläpitokustannukset (ruoka ja akvaarion hoitaminen).

Pieni kilpikonna ei syö huomattavan paljon, noin 20:llä eurolla eläinkaupasta löytää esimerkiksi litran pönikän ReptoMinia (pelletti) joka toimii hyvin kilpikonnan pääravintona (ei kuitenkaan ainoana ravintona!!) ja riittää helposti yli puoli vuotta. Vauvakonnalle pitäisi tarjota 2-3 kertaa viikossa pellettien lisäksi muutamia grammoja lihaa (kalaa, jauhomatoja, sirkkoja, sisäelimiä ja hiiren pinkkejä paloiteltuna vaihtelevasti, maksasta kuitenkin kannattaa pysyä loitolla tai tarjota sitä harkiten harvoin). Noin 20eurolla kaupasta saa myös reilun vuoden tarpeen edestä Nutrobal vitamiinilisää jota konnalle tarjotaan pieni määrä muutama kerta viikossa. Lisäksi tulee myös kalkkilisät (liitujauho apteekista ja seepiansuomu). Loppujen lopuksi vauvakonnan ruokakustannukset kuukaudelta naksahtavat noin 10euron tietämille, maksimissaan.

Eli käteen jää loppupeleissä 300-500euron välineistö, kilpikonna alk.35euroa, eläinlääkärikustannukset (pk seudulla alk.n.65e/tarkastus) ja ruoka alk.10e/kk. Loppusumma on noin 100euroa kalliimpi kuin maakilpikonna.

2. Kuinka iso akvaario tarvitaan?

Aikuiselle yhdelle Reevesille minimissään n.250litraa, mielellään suurempi. Mikäli kilpikonnalle tulee kokoa yli 12-15cm, 300-400litraista pienempi ei tule kysymykseenkään.

3. Kuinka vanhaksi chinemys reevesii elää?

Eri lähteet kertovat eri elinodotteita, mutta ikähaitari liukuu siinä 20-45:n ikävuoden välillä. Olen kuullut myös 50vuotiaasta reevesin kilpikonnasta. Iso osa vesikilpikonnista elävät tutkitusti lyhyemmän aikaa kuin maakilpikonnat.

4. Munivatko yksin elävät naaras vesikilpikonnat?

Kyllä. Kaikilla sukukypsillä naaraskilpikonnilla tulisi olla akvaariossa maa-aluetta johon laskea munat. Jotkut kilpikonnat saattavat munia myös suoraan veteen, mutta suurimmalla osalla sopivan maa-alueen puuttuminen johtaa munimattomuudesta munien klusteroitumiseen joka on naaraskilpikonnalle hyvin vaarallinen tila.
Tällöin munat eivät tule ulos luonnollista tietä vaan ne on postettava eläinlääkärillä kirurgisesti. Reevesin kilpikonnat tulevat sukukypsiksi 4-6 vuoden iässä ja sukupuolen voi havaita noin vuoden iässä. Ota kilpikonnasi sukupuoli selville hyvissä ajoin ja tarjoa naaraskilpikonnalle maa-alue johon laskea munat, hedelmättöminä tai ei.

5. Kaipaako kilpikonna kaveria?

Riippuu hyvin paljon yksilöstä. Koiraat tulevat usein paremmin toimeen yksinään ja ovat usein erakkoina paljon tyytyväisempiä, kahta poikaa ei kannata usein laittaa samaan akvaarioon keskenään eikä koirasta yhden ainoan naaraan kanssa. Jos haluat pitää kahta kilpikonnaa samassa akvaariossa, kummankin kannattaa olla naaraita. Mikäli tilaa on vieläkin suuremmalle määrälle, vain yksi koiras/tankki.
Koiraat ovat luonteeltaan naaraisiin verrattuna huomattavasti aggressiivisempia ja saattavat jo ennen sukukypsyyttä näykkiä ainokaista reviirikumppaniaan siinä määrin, että asuinkaveri stressaantuu eikä uskaltaudu samalle lämmittelypaikalle/lämmittelemään laisinkaan.
Mikäli huomaat kilpikonnien olevan jatkuvassa nokkapokassa tai toisen ahdistelevan sinnikkäästi toista kilpikonnat on syytä erottaa toisistaan.

6. Voinko pitää kaloja samassa akvaariossa vesikilpikonnan kanssa?

Useimmat kilpikonnaharrastajat vastustavat kalojen pitämistä samassa akvaariossa kilpikonnien kanssa, koska kaloilla ja kilpikonnilla on erilaiset mikrobi-ja bakteerikannat. Lisäksi kalojen pitäminen akvaariossa hankaloittaa akvaarion puhtaanapitoa ja tarpeaksi tehokkaan suodatusjärjestelmän suunnittelussa saattaa vierähtää pitemmän aikaa.

Toinen harrastajapuolisko puolestaan sanoo, että kalojen pitäminen yhdessä vesikilpikonnan kanssa on kokeilun arvoista. Tällöin täytyy kuitenkin muistaa, tai tiedostaa muutamia faktoja kuten se, että vesikilpikonna on petoeläin joka saalistaa. Elävän saaliin metsästäminen ei tee kilpikonnalle pahaa, päinvastoin se toimii virikkeenä ylläpitäen kilpikonnan luonnollista metsästysviettiä. Lyhyesti tämä tarkoittaa siis sitä, että kalat jotka elävät vesikilpikonnan kanssa samassa akvaariossa saattavat tulla syödyksi (olen kylläkin kuullut ja nähnyt vesikilpikonnan välittävän vähemmän esimerkiksi monneista, jotka ovat akvaariossa ihan hyödyllisiäkin kun syövät levää).
Kalalajit pitää näin ollen valita ei ainoastaan sen perusteella, että ne ovat potentiaalinen ravinnonlähde kilpikonnalle vaan myös sen perusteella mikä kalalaji sopii kilpikonna-akvaarion vesiolosuhteisiin.